Povežite se s nama

Crna Gora

Kako ”žena četnik” bira kadrove: Novi direktori moraju biti litijaši

Objavljeno

dana

Kako ”žena četnik” bira kadrove: Novi direktori moraju biti litijaši

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Izgleda da četvorostrukoj ministarki Vesni Bratić neće biti teško da imenuje više od hiljadu novih direktora i pomoćnika direktora obrazovnih ustanova koje namjerava da smijeni – jer joj je jedini kriterijum učestvovanje na litijama, piše Pobjeda.

Naime, sva upražnjena mjesta se popunjavaju sa spiska prosvjetnih radnika koji su podržali prošlogodišnje proteste protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Najnovije u nizu imenovanja je učiteljica Ivana Milić, koja je radila u Golubovcima kao učiteljica, a zbog učešća na litijama postala je v.d. direktorke u školi “Vlado Milić” u Donjoj Gorici.

DRUGARICE SA PROTESTA

Advertisement

Bratić je ranije za svoju pomoćnicu postavila Slavicu Ilinčić kojoj je najveća preporuka učešće na litijama, kao i aktivnost na društvenim mrežama. Ilinčić koja je diplomirala na Univerzitetu “Kirilo i Metodije” u Skoplju biće nadležna za najmlađu populaciju i one koji im predaju, a to je oko 22.000 osoba, od čega preko 10.000 predškolaca i osnovaca. Na njenom profilu je, između ostalog, zastava NATO-a u plamenu, što dovoljno govori samo za sebe, kao i brojni komentari na račun aktuelnih dešavanja. Ilinčić je tako bila vrlo oštra prema potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću zbog čestitke Dana nezavisnosti Kosova njenim zvaničnicima.

“Zbog ovog viteza Vlade osjećam stid. Onaj pravi iskreni stid čovjeka koji je bez svoje krivice dospio u situaciju da se srami zbog tuđih postupaka”, prokomentarisala je na društvenim mrežama Ilinčić.

Na meti se našao i Aleksandar Saša Zeković, kojem je zamjerila što je ćutao “kao zaliven”, dok su njegovi “istomišljenici na svojim paradama izvrgavali ruglu našu tradiciju i religiju”.

Advertisement

Vrlo su interesantne njene ocjene o partijskom zapošljavanju koje stoje u opisu fotografije zastave NATO-a u plamenu, gdje je napisala:

“Ko zažmuri na partijsko zapošljavanje i uhljebljivanje najrazličitijih podvrsta ološi i kukavica, neka zažmuri. Samo, neka se ne poziva na pravdu. Eto, napisah ono što smatram moralnim i ispravnim, mada, moram priznati, nisam neki ekspert. I uopšte me ne zanima hoću li se kome dopasti ili ne. Nikad i nije. I da, umalo da zaboravim. Kosovo je dio Srbije”, pisala je Ilinčić.

Za vršioca dužnosti direktora OŠ “Dragiša Ivanović” izabrana je nastavnica geografije Tanja Vujošević. Takođe aktivna učesnica litija.

Advertisement

Ona je na toj funkciji naslijedila dugogodišnjeg bivšeg direktora te ustanove Nika Raičevića, koji je nedavno smijenjen pošto je Prosvjetna inspekcija u više navrata utvrdila nepravilnosti u njegovom radu. Osim Raičevića, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta smijenilo je i direktora Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica” Vuka Stanišića, takođe zbog utvrđenih nepravilnosti u radu.

U posljednjih nekoliko mjeseci Ministarstvo na čijem čelu se nalazi Vesna Bratić, smijenilo je i direktoricu Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” Zoju Đurović i direktora Srednje stručne škole “Sergije Stanić” Darka Vukčevića u Podgorici zbog, kako su istakli, kršenja odredbi Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Ministarstvo je prije nekoliko mjeseci smijenilo direktora Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” u Podgorici Veselina Pićurića i direktoricu nikšićkog vrtića Radmilu Backović. Po mišljenju četvorostruke ministarke svi oni su kršili zakon.

DIREKTORATI

Advertisement

Brojni saradnici Vesne Bratić su odlučili da prekinu angažman u resoru kojim ona rukovodi iz ličnih razloga. U toku je postupak za razrješenje direktora Direktorata za tercijalno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Danila Alagića, dok je radni angažman prestao Martinu Ćalasanu, koji je bio angažovan po ekspertsko-konsultantskom ugovoru i zadužen za resor prosvjete.

Pobjeda ima saznanja da je državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Miroslav Anđelić ponudio ostavku na to mjesto, ali da Demokratska Crna Gora, čiji je član, vrši pritisak na njega da to ne čini.

Advokatica Milica Kadović imenovana je za državnu sekretarku u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta. Kadović važi za blisku saradnicu ministarke Vesne Bratić koja ju je početkom januara angažovala kao jednog od eksperata za sistematizaciju u njenom resoru.

Advertisement

Kadović je u februaru imenovana za članicu Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore. Ona je na toj poziciji zamijenila Vladimira Božovića, koji je prethodno razriješen dužnosti člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore zbog nespojivosti funkcija.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je ranije izviđaj protiv Bratić zbog sumnje da je oštetila državni budžet za više od 15.000 eura. Ona je taj novac izdvojila za angažovanje eksperata i konsultanata koji vrše reviziju u njenom resoru, a koji nijesu licencirani niti zapošljeni u Državnoj revizorskoj instituciji, što bi bila obaveza.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je 13. maja prekinulo saradnju sa dotadašnjim ekspertom za resor kulture Draganom Koprivicom kojem je ugovor istekao početkom ovog mjeseca, a nije došlo do zaključenja novog. Koprivica je na dužnost stupio početkom februara ove godine i od tada se aktivno bavio spornim pitanjima u resoru kulture. U fokusu njegovog djelovanja često se nalazilo i Crnogorsko narodno pozoriše, odnosno nagomilani problemi u toj ustanovi.

Advertisement

Takođe, Koprivica se bavio i revizijama konkursa prethodnog Ministarstva kulture, naročito pojedinim dobitnicima konkursa za sufinansiranje u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Njegov kratki mandat obilježio je i sukob sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost, koji je eskalirao nakon protesta predstavnika FCJK zbog neisplaćivanja budžetskih sredstava, ispred zgrade resora kulture na Cetinju. Zastupao je stavove ministarke Vesne Bratić i tokom obustavljanja naknade za istaknute kulturne stvaraoce, kada je u emisiji na TVCG apostrofirao dekana FCJK Adnana Čirgica čiji status je bio sporan za Ministarstvo.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Preminuo arheolog i kulturni djelatnik Jovan Martinović

Objavljeno

dana

Autor

Preminuo arheolog i kulturni djelatnik Jovan Martinović

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Jovan Jovica Martinović, arheolog i dugogodišnji kapo kotorskog karnevala preminuo je u 88. godini.

Riječ je o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u izučavanju prošlosti grada Kotora, kao i u njegovom kulturnom i društvenom životu, prenosi Radio Kotor.

Martinović je rođen 1935. u Sarajevu. Diplomirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1960. godine. Upisao je III stepen studija na Katedri za klasičnu arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu gdje je odbranio 1967. godine magistarsku tezu “Crnogorsko primorje u antičko doba”.

Advertisement

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, 1960. bio je postavljen za kustosa, a 1970. godine za direktora Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Na ovoj dužnosti ostao je do oktobra 1980. godine kada je imenovan za direktora novoformiranog Opštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru. Penzionisan je u zvanju savjetnika konzervatora 2001. godine.

Advertisement

Tokom rada u Pomorskom muzeju objavio je veći broj članaka, rasprava i knjiga sa područja arheologije, istorije pomorstva, istorije srednjeg vijeka i muzeologije, pretežno u časopisu “Godišnjak Pomorskog muzeja u Kotoru” i u drugim stručnim publikacijama.

Bio je zvanični rukovodilac istraživanja eneolitskog i bronzano dobnog tumula Velika Gruda u Grbaljskom polju, sa nalazima evropskog značaja. Takođe je učestvovao u izvođenju arheološkog projekta “Risan, prestonica kraljice Teute” u organizaciji Regionalnog zavoda iz Kotora i Arheološkog instituta Univerziteta u Varšavi.

Bio je član uprave Arheološkog društva Jugoslavije, Muzejskog društva Crne Gore, Jugoslovenskog komiteta sa ICOM, Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNESCO, Društva za proučavanje i unapređenje pomorstva Jugoslavije, zatim predsjednik Opštinske SIZ kulture Kotora, zamjenik predsjednika i predsjednik Republičkog SIZ-a kulture Crne Gore.

Advertisement

Govorio je, čitao i pisao italijanski, francuski, engleski i ruski jezik, služio se španskim i njemačkim, a čitao i prevodio i sa latinskog i grčkog jezika.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Ambasada Kine: Uspješno održana manifestacija Kineski dan u okviru Proljećnog pazara u Podgorici

Objavljeno

dana

Autor

Ambasada Kine: Uspješno održana manifestacija Kineski dan u okviru Proljećnog pazara u Podgorici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ambasada Narodne Republike Kine u Crnoj Gori saopštila je da je uspješno 22. maja održala manifestaciju pod nazivom “Kineski dan” u okviru Proljećnog pazara na Trgu nezavisnosti u glavnom gradu.

Na licu mjesta mogli su se, kako su naveli, čuti zvuci tradicionalnih kineskih pjesama, poput “Cvijeta jasmina”, “Trke konjima”, “Plesa zlatne zmije” itd, te je pažljivo postavljen i ukrašen štand sa hranom i suvenirima. Crnogorski građani su, ističu, posjetili manifestaciju u velikom broju i u lijepom raspoloženju.

Foto: Ambasada Kine
Advertisement

Foto: Ambasada Kine

Foto: Ambasada Kine

“Svi posjetioci bili su puni riječi hvale za specijalnu kinesku hranu koju je ambasada ovim povodom posebno aranžirala. Nakon što su pažljivo saslušali predstavljanje našeg osoblja o kineskoj kulturi i tradiciji, aktivno su komunicirali i sa Tviter nalogom naše ambasade. Iskreno su bili srećni što su dobili prelijepe poklone sa kineskim karakteristikama, kao što su plišane pande, svilene tkanine, setovi za čaj i lepeze. Vesela i prijateljska atmosfera prožimala se onlajn i oflajn, a bogata tradicionalna kineska kultura dodatno je zbližila narode Kine i Crne Gore”, saopšteno je iz kineske ambasade.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Objavljeno

dana

Autor

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


JU Narodna biblioteka Budve organizuje 44. Opštinsko takmičenje recitatora u srijedu, sa početkom u 18 časova, u amfiteatru Akademije znanja.

U takmičarskom dijelu učestvovaće učenici tri osnovne škole na području opštine Budva: OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, “Druge osnovne škole” i OŠ “Mirko Srzentić” iz Petrovca, kao i učenici JU SMŠ “Danilo Kiš”.

Recitatori će se takmičiti u tri kategorije: od prvog do petog razreda osnovne škole takmiči se devet recitatora (Lana Miković, Mila Medigović, Alan Ličina, Anastasija Vešović, Marija Marković, Jovana Orlić, Nina Nikezić, Hana Kurtović i Doroteja Vukadinović), a u kategoriji od šestog do devetog razreda takmiči se devet recitatora (Petra Vujanović, Darija Lautašević, Stefan Šundek, Bogdan Banović, Darija Medigović, Jelena Divanović, Stefan Ljudović, Marija Lautašević i Petra Đurić).

Advertisement

U srednjoškolskoj kategoriji takmičiće se šest recitatora (Nikolija Milićević, Jakša Labović, Marko Kostić, Sara Bulatović, Milica Srzentić i Teodora Maslak). Izbor pjesme je slobodan, ali mora biti prilagođen polu i uzrastu djeteta, a vremensko ograničenje je tri minuta za učenike osnovnih škola i četiri minuta za srednjoškolce, poručuju organizatori.

U muzičkom i dramskom dijelu programa, dok žiri bude odlučivao o najboljima, nastupiće: Milica Vulanović, gitara (učenica Srednje muzičke škole „Vida Matjan“, Kotor), Matija Molčanov, klavir (učenik Srednje muzičke škole iz Tivta), zatim učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi: Sunčica Babić – klavir, Mila Gavrilović – gitara, Vuk Milojević – gitara, Uroš Rabrenović – gitara, Nemanja Radulović – klavir, Nikša Babović- flauta i Jelena Divanović – klavir.

Pozorišnu predstavu „Legenda o Mogrenu“ izvešće djeca Javne predškolske ustanove “Ljubica Jovanović – Maša” iz Budve, a sa njima su predstavu pripremile vaspitačice Vesna Jovanović i Ivona Perović.

Advertisement

Nakon takmičarskog dijela, predviđena je dodjela Zahvalnica za učešće na recitatorskoj smotri i knjiga svim učesnicima, a nakon proglašenja pobjednika, predsjednik žirija će nagrađenima svih kategorija koji su osvojili prva tri mjesta uručiti nagrade.

Ukoliko bude održano Državno takmičenje recitatora, prvonagrađeni učesnici iz prve, druge i treće kategorije takmičara stiču pravo učešća na tom takmičenju, zaključili su organizatori.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije