Povežite se s nama

Crna Gora

Ruski uticaj preko crnogorskih i srbijanskih organizacija: Širenje mreže aktivnosti u Trebinju

Objavljeno

dana

Ruski uticaj preko crnogorskih i srbijanskih organizacija: Širenje mreže aktivnosti u Trebinju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora i njen prijem u NATO smatraju se velikom pobjedom za Evroatlanski savez. Međutim, uprkos članstvu u NATO-u, ruski uticaj u zemlji i dalje je značajan i ne pokazuje znakove slabljenja.

Ovaj se uticaj vidi na gotovo svim razinama crnogorskog društva, kao što je i slučaj u Srbiji, ali najistaknutiji je u ekonomskom, političkom i civilnom društvu, medijima i religijskim sferama. Rusija se u velikoj mjeri oslanja na dezinformacije i koristi svoje posredničke agente za izravno i neizravno promicanje svoje agende u zemlji što predstavlja veliku prijetnju za širu regiju zapadnog Balkana, te za NATO i EU.

Jedan od ekstremnih načina širenja ruskog uticaja u regionu jesu i nevladine organizacije. U Crnoj Gori i Srbiji postoji cijeli niz tih organizacija koje u svom nazivu sadržavaju “ruski” ili su na druge načine povezane s njima. Neke od njih su Narodni pokret Crne Gore i Nacionalni pokret Oslobođenje iz Srbije. Upravo su ove organizacije i lica koja ih predstavljaju došla posebno do izražaja u posljednjim godinama zbog svojih aktivnosti u matičnim zemljama, ali i zbog širenja tih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Advertisement

Narodni pokret Crne Gore i Miodrag Davidović

Stranka koja je izazvala tektonske poremećaje u političkom svijetu Crne Gore jeste Demokratska front, čiji čelnici imaju snažne veze sa srbijanskim političkim vrhom i Srpskom pravoslavnom crkvom, a preko njih i direktno sa Rusijom. Kontroverzni financijer i pokrovitelj Demokratskog fronta je Miodrag Daka Davidović koji je ključna osoba zaslužna za uspjeh projekta jer je povezao SPC i prosrpske političare u jedinstvenu listu. Ne čudi stoga da su čelnici Demokratskog fronta česti gosti predsjednika Srbije, od kojeg su neskriveno tražili podršku za rušenje vlasti u Crnoj Gori.

Kontroverznog su poduzetnika crnogorski mediji dovodili u vezu i s pokušajem svrgavanja Đukanovićeve vlasti 2016. godine, prilikom pokušaja državnog udara uz pomoć Rusije i Srbije, kad je navodno bio “dobavljač oružja za grupu koja je uhapšena 16. oktobra 2016. zbog optužbi da je planirala teroristički napad na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori”. Za tu zavjeru na zatvorske kazne su nepravomoćno osuđeni čelnici Demokratskog fronta.

Advertisement

U žižu javnosti Davidović je ponovo dospio u decembru 2019. godine, kad je na njega pucano ispred hotela Crown plaza u Beogradu, dok je bio u društvu s vladikom Joanikijem. Davidović je iz snajpera pogođen u ruku.

U isto vrijeme je u hotelu Crown plaza bio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Upravo je Davidović prvo lice Narodnog pokreta Crne Gore, a prema pisanjima medija, u operativnim izveštajima zapadnih obavještajaca označen je kao “eksponent ruskih službi na Balkanu, a prije svega u Crnoj Gori i Srbiji”.

Advertisement

“Kontroverzni crnogorski biznismen i vlasnik firme “Neksan” Miodrag Davidović zvani Daka, kog je Amfilohije odlikovao Ordenom svetog kralja Milutina, važi za eksponenta ruskih obavještajnih struktura u Srbiji i Crnoj Gori. Prema saznanjima, Amfilohije i Davidović su u aprilu 2017. postigli saglasnost da se angažuju na planu obezbjeđivanja srpskog pasoša za Svetozara Marovića, koji je u bjekstvu od crnogorskih organa”, stoji u jednom od izvještaja koji su operativci jedne zapadne službe poslali iz Beograda.

Prema informacijama iz bezbjednosnih krugova, na koje se poziva srbijanski Kurir, od 2016. godine Davidović je preko Leonida Rešetnjikova, penzionisanog generala ruske Spoljne obavještajne službe (SVR) i tadašnjeg direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI), uspostavio kontakt s Olegom Lebedovom iz Državne dume Rusije. Uz korišćenje njihove bliske veze sa Konstantinom Malofejevom, ruskim oligarhom i medijskim magnatom, Davidović je uspijevao da obezbjeđuje novčana sredstva za finansiranje opozicionog djelovanja, kao i svog pokreta u Crnoj Gori.

Isti medij navodi da je Davidović neposredno prije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, posredovao u kontaktima nekih tada opozicionih političara sa pripadnicima GRU, ruske vojne obavještajne službe, a koji su realizovani u Moskvi i mjestu Bioče u Crnoj Gori, i tom prilikom su navodno bili dogovoreni načini finansiranja crnogorske opozicije od strane ruskih obavještajnih struktura, kao i konkretni modaliteti na planu svrgavanja s vlasti Đukanovićevog režima.

Advertisement

Nacionalni pokret Oslobođenje i Mlađan Đorđević

Nacionalni pokret Oslobođenje iz Srbije blisko sarađuje sa Narodnim pokretom iz Crne Gore, dok je prvo lice pokreta Mlađan Đorđević usko vezan sa Davidovićem. Đorđević je dobro poznat u Srbiji, a o njemu i njegovom pokretu se najviše piše u kontekstu veza sa Rusijom. On je, uz podršku Rusije, optužio Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, za bliske veze sa Evropom i SAD, te saradnju sa NATO-om.

Mlađan Đorđević

Tako je, između ostalog, učestvovao u Moskvi na konferenciji „Može li se spasiti srpsko Kosovo?“, u organizaciji ruske federalne novinske agencije Regnum. Tom prilikom je istakao da Vučić ruši teme opstanka Kosova u Srbiji, te je je naglasio da će pokret Oslobođenje poništiti „sve ugovore i sporazume koje je Vučićev režim potpisao sa ilegalnim vlastima u Prišitini, koje predvode ljudi koje je Srbija već osudila za ratne zločine, a sada ih za to terete i međunarodni sudovi“.

Advertisement

Također, Đorđević je za istu agenciju napisao tekst u kojem je optužio Vučića da pravi otklon od Rusije, “zato što su pri kraju dogovori o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine”. Koliko su nategnuti odnosi Rusije i Srbije pokazuje i to da je vladajuća struktura optužila upravo Đorđevića i Ruse da stoje iza velikih protesta u Srbiji što je Đorđević oštro demantovao, te je zatražio od Vučića potvrdu da je čovjek ruske službe i da je neko ko rukovodi protestima u Beogradu.

„Evo sada ja, opozicionar, tražim od tebe da potvrdu ne da nisam, već da jesam čovjek ruske službe i neko ko rukovodi ovim protestima. Kad već ne smiješ javno da izgovoriš, napiši mi da Rusi preko mene organizuju proteste u Beogradu“, poručio je Đorđević tada.

Veza u Trebinju

Advertisement

Ruski duo Davidović i Đorđević već imaju dobro razvijene veze sa ruskim grupama u Bosni i Hercegovini, ali je posebno zabrinjavajuć njihov uticaj u Trebinju. Naime, s obzirom na važan geografski prostor kojeg zauzima na tromeđi između BiH, Hrvatske i Crne Gore, oni Trebnje vide kao strateško mjesto za širenje mreže svojih aktivnosti. Tako je, nakon propalog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, veliki broj ruskih i proruskih organizacija i udruženja iz Crne Gore svoj rad prebacio je u Trebinje.

Posebno je značajno otvaranje odjeljenja budvanskog Centra ruskog jezika i kulture „Vozroždenije“ u Trebinju. Otvaranje Centra ruskog jezika i kulture podržali su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Društvo prijatelja Rusije iz Trebinja koje postoji od 2007. godine, a Vladika Grigorije bio je prisutan i na samom otvaranju. Otvaranju Centra prisustvovali su i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, Centra ruskog jezika i kulture iz Moskve i iz Budve, te mnogobrojni gosti.

Jasno je da Davidović i Đorđević pokušavaju proširiti svoje aktivnosti na područje Bosne i Hercegovine, posebno u Banjaluku i Trebinje. S obzirom da su njihove namjere razotkrivene u Crnoj Gori i Srbiji, oni će sada pokušati djelovati za Rusiju preko različitih organizacija i u našoj zemlji, što je zabrinjavajuće i za građane koji će morati strepiti od novih obračuna sumnjivog miljea Davidovića i Đorđevića.

Advertisement

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Objavljeno

dana

Autor

NB Budve: Opštinsko takmičenje recitatora na programu u srijedu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


JU Narodna biblioteka Budve organizuje 44. Opštinsko takmičenje recitatora u srijedu, sa početkom u 18 časova, u amfiteatru Akademije znanja.

U takmičarskom dijelu učestvovaće učenici tri osnovne škole na području opštine Budva: OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, “Druge osnovne škole” i OŠ “Mirko Srzentić” iz Petrovca, kao i učenici JU SMŠ “Danilo Kiš”.

Recitatori će se takmičiti u tri kategorije: od prvog do petog razreda osnovne škole takmiči se devet recitatora (Lana Miković, Mila Medigović, Alan Ličina, Anastasija Vešović, Marija Marković, Jovana Orlić, Nina Nikezić, Hana Kurtović i Doroteja Vukadinović), a u kategoriji od šestog do devetog razreda takmiči se devet recitatora (Petra Vujanović, Darija Lautašević, Stefan Šundek, Bogdan Banović, Darija Medigović, Jelena Divanović, Stefan Ljudović, Marija Lautašević i Petra Đurić).

Advertisement

U srednjoškolskoj kategoriji takmičiće se šest recitatora (Nikolija Milićević, Jakša Labović, Marko Kostić, Sara Bulatović, Milica Srzentić i Teodora Maslak). Izbor pjesme je slobodan, ali mora biti prilagođen polu i uzrastu djeteta, a vremensko ograničenje je tri minuta za učenike osnovnih škola i četiri minuta za srednjoškolce, poručuju organizatori.

U muzičkom i dramskom dijelu programa, dok žiri bude odlučivao o najboljima, nastupiće: Milica Vulanović, gitara (učenica Srednje muzičke škole „Vida Matjan“, Kotor), Matija Molčanov, klavir (učenik Srednje muzičke škole iz Tivta), zatim učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi: Sunčica Babić – klavir, Mila Gavrilović – gitara, Vuk Milojević – gitara, Uroš Rabrenović – gitara, Nemanja Radulović – klavir, Nikša Babović- flauta i Jelena Divanović – klavir.

Pozorišnu predstavu „Legenda o Mogrenu“ izvešće djeca Javne predškolske ustanove “Ljubica Jovanović – Maša” iz Budve, a sa njima su predstavu pripremile vaspitačice Vesna Jovanović i Ivona Perović.

Advertisement

Nakon takmičarskog dijela, predviđena je dodjela Zahvalnica za učešće na recitatorskoj smotri i knjiga svim učesnicima, a nakon proglašenja pobjednika, predsjednik žirija će nagrađenima svih kategorija koji su osvojili prva tri mjesta uručiti nagrade.

Ukoliko bude održano Državno takmičenje recitatora, prvonagrađeni učesnici iz prve, druge i treće kategorije takmičara stiču pravo učešća na tom takmičenju, zaključili su organizatori.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Zaposlenje preduslov za samostalan život i inkluziju OSI

Objavljeno

dana

Autor

Zaposlenje preduslov za samostalan život i inkluziju OSI

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijedan i uvijek nasmijan, Ismar Ramović je radnik kojeg bi svaki poslodavac poželio – ovako Nebojša Milikić opisuje Ismara iz Tuzi, koji radi u njegovoj firmi.

Ismar je, nakon završetka školovanja, gotovo tri godine čekao na zaposlenje. Danas je među deset osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u ovoj firmi, gdje radi na proizvodnji suvenira.

“Volim da radim na mašinama. Pravimo kutije, korpice, magnete. Izrežemo ih, pa poslije sklapamo. Lijepo mi je na poslu, jer se osjećam kao kod kuće“, priča Ismar.

Advertisement

Da bi ostvario svoja prava i dobio priliku da radi, Ismar, kao i druge osobe sa invaliditetom, prolazi duge i komplikovane procedure. Pored ljekarskih, Ismar je išao na još dvije komisije za procjenu invaliditeta.

“Kad pođem na te komisije strah me je. Brinem, jer ne znam hoće li mi odobriti primanje“, priča on.


Reformom nacionalnog sistema procjene invaliditeta, koju finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i NVO, invaliditet i potrebe osoba sa invaliditetom biće vještačeni u jednoj instituciji. Procedure će biti pojednostavljene, a više od 30 različitih komisija ukinuto.

Advertisement

Cilj reforme je da OSI svoja prava ostvaruju na pravedniji način. Medicinski model biće zamijenjen modelom procjene invaliditeta koji je zasnovan na ljudskim pravima. To znači da će više od 50.000 OSI u Crnoj Gori jednostavnije ostvarivati prava, uz značajno manje administrativnih procedura.

“Volio bih da sve mogu da završim na jednom mjestu i da ne čekam. Ne volim gužvu i čekanje“, kaže Ismar.

Iako osobe sa intelektualnim smetanjama u Crnoj Gori često ne nailaze na razumijevanje, podršku i prihvatanje društva, sa Ismarom to nije slučaj.

Advertisement

“Družim se sa kolegama na poslu, a poslije posla pođemo na kafu. Nekad igramo fudbal ili košarku“, dodaje on.

Ismar je, kako kaže njegov poslodavac Nebojša, puno napredovao i socijalizovao se.

“Svojim radom i rezultatima doprinosi sebi, našoj firmi i cijelom društvu. Doprinos ostalih 15 zaposlenih nije ništa veći u odnosu na onaj koji daju Ismar i druge osobe sa invaliditetom koje ovdje rade“, dodaje Nebojša.

Advertisement

Država nudi pogodnosti poslodavcima ukoliko zaposle OSI, kroz subencionisanje zarada i sredstava za prilagođavanje radnog mjesta.

“Važno je zadatke prilagoditi njihovim mogućnostima i onda je uspjeh zagarantovan. Ohrabrio bih sve poslodavce da slijede moj primjer i zaposle osobe sa invaliditetom. Siguran sam da se neće pokajati“, poručio je Nebojša.

Tekst je nastao u okviru projekta reforme sistema procjene invaliditeta, koji UNDP sprovodi sa Vladom i organizacijama civilnog društva, uz finansijsku podršku Evropske unije.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Pismo Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Pismo Crnoj Gori

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Dubravka Jovanović

Pišem ti u ime nas, koji ti nikada nijesmo okrenuli leđa.
I koji nikada ništa nijesmo očekivali zauzvrat.
Nas, koji želimo tvoju slobodu i tvoju vječnost dahom kamena tvog.
Nas, koji te ne krademo.
U ime nas, koji za ljubav ne očekujemo dar, niti epolete na ramenima, medalje na grudima, niti medijsku pompu.
Pišem ti u ime nas koji živimo od plata i penzija. Crkavica, ali pošteno zarađenih. Koji živimo od svoga rada i kada nam ne daju da radimo. U ime nas koje pljuju, vrijeđaju, klevetaju, mrze. Koje bi da ubiju i kojima prijete. Nas koji od toga ne profitiramo i ne slikajemo se po novinama, ne gostujemo po televizijama.
Nas koji nemamo članske karte partijskih pripadnosti za privilegije i tropolušo živote.
Nas, koje tuže i osuđuju nepravde. Ne znaju sitni, mučni i jadni da smo još tvrđe kičme, jer je od tvog krša i od tvoga mora.

Pišem ti danas sa istim žarom kao i one 2006. ispod crvenog mora tvojih zastava i tvoje vatre razgorjele plamenom naših srca.
U ime iskrenih koji nijesu dobili posao ni stanove, niti unapređenja, ni luksuzne automobile, placeve, ni vikendice.
Koji ne ljetuju po mondenskim mjestima, niti zimuju na Žabljacima, Kopaonicima, Austrijama…

Advertisement

Pišem u ime nas koji nemamo poslugu i baštovane. Kojima hrana i pića ne stižu na kuću porudžbom preko ajfona.  Nas kojima treba i godišnji odmor i maser i kozmetičar, i ljekar i advokat , ali se nema. Jer živimo od prvog do prvog.

Pišem u ime nas koji još čitamo knjige i pišemo. Koji se obradujemo susretu sa drugom i poruci srcem pisanoj.  Kojima je pica i pivo vrh sa dragim ljudima kad se može, bar toliko. Ponekad.
Pišem u ime intelektualaca koji su danas na birou rada i onih koji su ostali bez posla zbog lopova i popova.  A poželio bi ih bijeli svijet i platili bi im da mogu da ih imaju takve, od raskošne pameti, obrazovanja i poštenja.
Mi ih ne primjećujemo i njihovo znanje, od kojeg se države prave i čuvaju, nama ne treba.
Nas, za koje se zna da smo ti odani i vjerni, pa je po nama najlakše, kako bi bili paravani onima koji se tvojom zastavom prekrivaju samo dok traje fešta i himna. Dok traje datum tvoj, prijemi i govori, rukovanja i obećanja. Oni koji su te obrukali i zbog kojih se svi pošteni stidimo.

U ime nas koji, i kada nas se sjete i pošalju nam pozivnice, odbijamo licemjerstvo u svečanim veštitima i veštama, jer te volimo bosi i goli, gladni i siti. Jer ne možemo oči u oči sa izdajnicima,  intereslijama, sitnospostvenicima, prevarantima, uhljebima i lupežima. Čast časnim izuzecima. Sa njima bih na čast i na čest i u borbu za pravdu i u mir.
Pišem u ime nas koji te volimo morem i galebom. U tebe vjeruje naša ogromna ljubav. Čista.
Ljubav koja slika svjetlost na tvom obrazu. Ljubav naša koja pere crnilo crnih pameti i gorčinu izdajstva.
Mi, koji svoju čast prinosimo lovćenskom oltaru.  Čija je jedina prava molitva za tvoje dostojanstvo i tvoju vječnost, pod najplavljim nebom na svijetu.
Njima dakle, danas ovo pismo.
Adresa je:  Crna Gora.  Pismo stiže na njeno rame. Donosi ga golub iz moje Boke, i orao s lovćenskih visina i soko iz tvojih šuma.

Advertisement

Još nijesi preležala  tuđi kukavičluk ni tuđu ravnodušnost i tuđe zločine i pohode.
Ali zato je naše poštenje uz tebe da te melemimo.
Da ti rane izvidamo i kada su naše otvorene.
Tu smo da ne zaboraviš jezik pravde.
Da bijedu ljudskog ništavila streseš sa svojih ramena i da opkoračiš vrijeme.
Nema za poštene u tebi umora.
Pišem za tebe i za nas, bez kojih bi te rastrgli i kljuvali bi tvoju kožu od čojstva i junaštva.
Bićeš i ostaćeš vaseljena. Ti  znaš raspored zvijezda.
Sve visine su na tvojoj bandi.
I znaš, kako bi rekao mudri Edvard Jang:  Nisko zidaju oni koji zidaju ispod zvijezda!Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije