Povežite se s nama

Novosti.rs

RODITELJI JOŠ ČEKAJU POMOĆ: Prijavljivanje za naknade na ime novorođenčadi trebalo da počne u maju, ali pomaka nema

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


Iako je prethodna vlada najavila da će početkom ovog meseca početi prijave za naknade koje sleduju roditelje dece rođene u ovoj godini, to se još nije desilo. Da će isplata podrške u iznosu od 1.000, odnosno 500 evra početi u najkraćem roku, potvrdili su i iz resora ekonomskog razvoja aktuelne vlade, ali nisu precizirali kada se to može očekivati. Odgovornost su prebacili na ministarstvo rada i socijalnog staranja, koje roditeljima još nije dalo odgovor kada mogu očekivati novac.

Foto N. Živanović

Advertisement

Bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović najavio je pre dva meseca da će za novorođenčad iz 17 opština, u kojima je 2020. zabeležen negativan prirodni priraštaj, biti opredeljena naknada od 1.000 evra, dok je za bebe rođene u 2022. iz ostalih opština planirana podrška od 500 evra. To je, kako je tada najavio, trebalo da počne 4. maja, međutim, iz resora na čijem je čelu sada Goran Đurović, nemaju informaciju kada bi to moglo da se desi. Kako su kazali iz Ministarstva ekonomskog razvoja, preduzeli su sve da prijave za naknade počnu u najavljenom roku, ali je za realizaciju odgovorno novoformirano Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

- Kako je planirano po usvajanju ove mere, predviđeno je da se prijave i isplate naknade za novorođenčad odvijaju preko centara za socijalni rad. Verujemo da će sprovođenje mere otpočeti u kratkom roku, te da će uskoro građani biti informisani o detaljima - saopšteno je iz Đurovićevog resora.

Povodom ovog pitanja nadležnima su se obratili i iz Udruženja "Roditelji", međutim, iz nadležnog ministarstva nisu dobili nikakav odgovor.

Advertisement

- Ne možemo dozvoliti da se nešto što je najavljeno sada ignoriše, već je neophodno obavestiti sve roditelje šta se dešava sa celim procesom - kazala je Kristina Mihailović, ispred Udruženja.

Kako je istakla, osim toga kada će se krenuti sa prijavama i isplatama, muči ih i pitanje da li uopšte ima novca za obećanu podršku.

- Imali smo priliku da od novog ministra finansija Aleksandra Damjanovića čujemo da u budžetskoj rezervi ima svega oko šest miliona evra, a upravo je novac za naknade, kako je najavljeno tada, planirano da se finansira iz rezervi.

Advertisement

PET MILIONA

PREMA računici Ministarstva ekonomskog razvoja od pre par meseci, za naknade za novorođenčad neophodnoje izdvojiti oko pet miliona evra. U 17 opština sa negativnim prirodnim priraštajem, prema toj računici, otići će tri miliona dok će dva pokriti troškove za sedam opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem.

ODGOVOR NA DEMOGRAFSKU KRIZU

MERA koju je prethodna vlada usvojila krajem marta predstavljena je kao jedan od odgovora na demografsku krizu, a plan je bio da u narednim godinama ona bude sastavni deo programskog budžeta u okviru sprovođenja demografske politike. Kako je obrazloženo u vladinoj informaciji, ova mera mogla bi da pomogne roditeljima da pokriju inicijalne troškove opremanja deteta i podstakne rađanje, sa posebnim fokusom na opštine sa negativnim prirodnim priraštajem.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

DRAMATIČNO IZMEĐU BARA I SUTOMORA: Povređen vatrogasac tokom gašenja požara

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


IZMEĐU Bara i Sutomora, rasplamsava se požar velikih razmera.

B.Dabić

Advertisement

 - Iznad Crvene plaže je pakao - Ovim rečima su vatrogasci i meštani opisali vatrenu stihiju nekoliko sati nakon što je planulo nisko rastinje i šuma u predgrađu Bara.

Tokom gašenja požara jedan vatrogasac Službe zaštite i spašavanja Bar je povređen, a prema saznanjima Novosti njegovo stanje nije kritično.

B.Dabić

Advertisement

 - Sve raspoložive snage svih službi su na terenu. Plašimo se za kuće iznad pruge. Snažan vetar nam onemogućava bilo kakve prognoze. Noć pred nama je neizvesna - kazao je zamjenik komandira Službe zaštite i spašavanja Bar Aco Vulević dodajući da su u pomoć barskim vatrogascima pritekle kolege iz Ulcinja, Petrovca, Budve,Tivta, Podgorice kao  brojni privrednici, meštani.

 - Solidarnost nas spašava - dodao je Vulević.

Ovo je opsdano stanje. Vatra je blizu kuća, teren nepristupačan. Gledamo u nebo, niti kiše, niti aviona za gašenje požara. Meštani u Gornjem Šušnju navode da nemaju ni vode.

Advertisement

B.Dabić

Tekst potpisa

-Strašno je gledati kako se požar približava kućama, navode meštani.

Novosti nezvanično saznaju da bi u ranim jutranjim satima vatrogascima mogla stići ispomoć u gašenju iz vazduha.

Advertisement

Pod oblacima dima naselja Ilino, Šušanj...

BONUS VIDEO:

U hercegnovskoj opštini požari ne prestaju

AdvertisementNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

ZASTAVE SEJU RAZDOR: Crnogorski nacionalisti nastavljaju performans na Cetinju kojim skrnave verske objekte MCP

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ZASTAVE sa ograde Cetinjskog manastira biće sklonjene tek onda kada se sa Crkve Svetog Nikole u Kotoru skloni trobojka sa četiri ocila.

Komite državne barjake na ogradu Cetinjskog manastira, Foto Radio Cetinje

Advertisement

Ili ako se omogući da se sa zvonika Cetinjskog manastira istakne crnogorska zastava istih dimenzija, poručili su građanski aktivisti sa Cetinja. Oni su nastavili višednevni performans postavljanjem crnogorske zastave na Vlaškoj crkvi u centru Cetinja, Sabornoj crkvi Svetog Đorđa i Crkvi Svete Gospođe na NJegušima, Crkvi Svete Trojice u Lipovu, a u Bajicama na hramu Svetog Jovana.

Nakon što je zastava postavljena na Crkvu Svetog Nikole u Trešnjevu, preko društvenih mreža poslata je poruka:

- Od jutros. Samo da se zna čije je što.

Advertisement

Oskrnavljen je i podgorički hram Svetih Makaveja u naselju Tološi, kao i Crkva Svetog Vasilija Ostroškog na Sinjajevini!

Crkva Svetog Nikole, Foto Svetigora

Cela "predstava" je kulminirala video-projekcijom zastave na apsidu crkve Svete Bogorodice Cetinjskog manastira, kao i dolaskom raspopa Miraša Dedeića na plato ispred svetinje, sa ogrnutom crnogorskom zastavom, koji je pozdravio ovaj do sada nezabeležen cirkus crnogorskih nacionalista.

Advertisement

Reakcija "građanista" usledila je nakon što je minule subote monahinja S. S. sa ograde Cetinjskog manastira skinula zastavu, pa iako je nije uništila već je pokušala predati čoveku koji je stajao ispred manastira, ekspresno je protiv nje pokrenut krivični postupak.

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske advokat Dalibor Kavarić podneo je zahtev Upravi za inspekcijske poslove da obavi nadzor na Cetinju i pokrene postupak zbog, kako navodi, nezakonitog isticanja, upotrebe i uklanjanja državne zastave. Pozivajući se na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, Kavarić je predložio da Ministarstvo kulture kao nadležno, preko Uprave za inspekcijske poslove obavi nadzor.

U njegovom zahtevu navodi se da uz pomoć Uprave policije treba identifikovati osobe koje su počinile opisane protivpravne radnje i protiv njih pokrenuti prekršajni postupak.

Advertisement

Foto V. Kadić

TROBOJKA NA AUTO-PUTU

KAO odgovor na pomenute događaje, na jednom od potpornih zidova tek otvorenog auto-puta od Smokovca do Mateševa osvanula je naslikana trobojka.

- Auto-put naš nasušni zasijao nekim prepoznatvljivim porukama. Da li su svi, pa i "Monteput", zaboravili da na ulaznoj rampi treba da budu neke lepše i zdravije poruke koje će dočekati domaće i strane putnike. Je li ovo slika jedne divne zemlje ili njena noćna mora - napisano je na društvenim mrežama.

Advertisement

NEPOŠTOVANJE

OVO nije prvi put da je na sceni iživljavanje građana nad crnogorskom zastavom. Na Dan obeležavanja obnove nezavisnosti 21. maja 2021. pristalice DPS i drugih suverenističkih partija raširili su zastavu dužine 100 metara koju im je jak vetar oduvao sa livade Ivanovih korita, na jednu banderu gde se iscepala. Možda je najveći čin nepoštovanja i to što su životinje umotavaju u državne zastave, a dešavalo se da su im "velji Crnogorci" na glave stavljali crnogorsku kapu.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

DRAMATIČNO U CRNOJ GORI: Vatrogasci se bore sa više požara, vetar pogoršava situaciju (VIDEO)

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


OSIM trenutno aktivnih požara u Perastu, iznad Risna i u Kostanjici, ponovo gori u Gornjem Stolivu, izjavio je večeras predstavnik Službe zaštite i spasavanja Kotor Eduard Kovačić.

Foto: Printscreen Youtube/Sladjana Djukanovic

Advertisement

- Trenutno gori i na brdu iznad Dražinog vrta, zatim iznad Kostanjice i Morinja. Na Dražin vrtu kuće nisu ugrožene, ima dovoljno vozila, ljudstva i vode. Sa nama su na terenu i kolege iz DVD “Boka”, a upravo idemo u Kostanjicu i Morinj - rekao je Kovačić.

Kako su prenele "Vijesti", helikopter Vojske Crne Gore se uputio za Stoliv, nakon što je intervenisao na suprotnoj strani Bokokotorskog zaliva.

Podgorički "Dan" piše da je iznad Zaliva i večeras prava dimna zavesa i da se u vazduhu oseća miris gareži.

Advertisement

Situaciju inače dodatno pogoršava vetar koji je trenutno u pojačanju.

BONUS VIDEO - Počelo gašenje požara u Preševu iz vazduha

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije