Povežite se s nama

Ekonomija

Registar demantovao prijavu protiv Kasalice

Objavljeno

dana

Registar demantovao prijavu protiv Kasalice

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


Upravljačka prava prenijela prije izbora

Registar demantovao prijavu protiv Kasalice

ASK održao javnu raspravu povodom anonimne prijave protiv donedavne državne sekretarke


Kasalica, Foto: Savo PRELEVIC
Advertisement

Pred Agencijom za sprečavanje korupcije juče je održana javna rasprava protiv, donedavno javne fukcionerke državne sekretarke u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Mile Kasalice zbog anonimne prijave da je tokom funkcije imala i upravljačka prava u firmi “E-novativa”. Kasalica je na javnoj raspravi saopštila da je upravljačka prava u ovoj firmi još u januaru ove godine, prije izbora na javnu funkciju, prenijela na Borjanku Vučeljić, što je konstatovano 21. januara promjenom u registru privrednih subjekata i što je svako mogao jasno da utvrdi.

”Međutim, danas sam, kao građanka Crne Gore i donedavno javna funkcionerka, morala da odgovaram na nečinjenične tvrdnje iz anonimne prijave, koja je definisana članom 31 stav 2 zakona, dok u praksi ovakve anonimne prijave predstavljaju sve osim dokumenta za utvrđivanje rizika od korupcije javnih funkcionera, odnosno identifikovanja rizika od konflikta interesa. Između Zakona o sprečavanju korupcije i novoimpelmentiranog Zakona o privrednim društvima nema pravne i normativne neusklađenosti, niti protivurječnih odredbi niti nekonzistentne terminologije, a što je svaki podnosilac zahtjeva kroz anonimnu prijavu morao/morala da poštuje. U suprotnom, metode potkazivanja u stilu “crnogorske-48” ne obezbjeđuju sistemske pretpostavke, a kako bi se jačala vladavina prava u Crnoj Gori, niti se ovako obezbjeđuju imparcijalni uslovi da se institucija ASK-a posveti svojem odgovornom poslu”, kazala je Kasalica “Vijestima”.

Ona navodi da je svoje “obaveze i odgovornosti iz profesionalne sfere, i kao čovjek i kao ekonomistkinja i kao javna funkcionerka, uvijek obavljala i obavlja nezavisno, nepristrasno, odgovorno i transparentno, odnosno uz puni integritet tako da je povjerenje kao krajni rezultat objektivno utvrdivo kroz javni fakticitet”.

Advertisement

”A, ukoliko se ‘proaktivnim pristupom treba da riješe izazovi u pogledu nezavisnosti’, a čemu teži ASK kroz saradnju s EK, tada je potrebno da se regulatorni potencijal koji je utvrđen zakonom implementira na odgovorno sistemski način, kojim se zakulisne agende odstrijela pojedinca kroz podmetanje na anonimnoj osnovi, moraju sprovesti da se ne slama institucija, posebno kroz potrošnju resursa koji smanjuju javno povjerenje poreskih obveznika u instituciju. Crnogorska zajednica ne može iznaći snagu važnog iskoraka prema održivom razvoju u EK-štriku obojanih evaluacija, nego u upornom radu jačanja institucija koje rade svoj odgovorni posao u ime građana/građanki zemlje. Kad/Da li ćemo to doživjeti bar na trenutak?”, navela je Kasalica.


VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Pad proizvodnje šumskih sortimenata

Objavljeno

dana

Ministarstvo: Staćemo na put daljoj devastaciji prirodnih resursa

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


PODACI MONSTATA

Pad proizvodnje šumskih sortimenata

Proizvodnja u trećem kvartalu, u odnosu na isti prošlogodišnji period, pala 31,5 odsto


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advertisement

Proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma u Crnoj Gori u trećem kvartalu je, u odnosu na isti prošlogodišnji period, pala 31,5 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su kazali da proizvodnja šumskih sortimenata iz državnih šuma u periodu od prvog do trećeg kvartala, u odnosu na isti prošlogodišnji period, bilježi pad 57,4 odsto.

Cilj istraživanja koje se odnosi na proizvodnju šumskih sortimenata u državnim šumama jeste da obezbijedi podatke o proizvodnji, prodaji i zalihama šumskih sortimenata u državnim šumama.

Advertisement

Iz Monstata su objasnili da se šumom smatra zemljište koje je obraslo šumskim drvećem u obliku sastojine čija je površina veća od 20 ari, kao i šumski rasadnici, sjemenske sastojine i sjemenske plantaže koje su sastavni dio šume, šumska infrastruktura, protivpožarne pruge i druga otvorena područja unutar šume površine manje od 20 ari.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Ekonomija

Cijene goriva niže za četiri do pet centi

Objavljeno

dana

Autor

Cijene goriva niže za četiri do pet centi

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


Prvo značajnije snižavanje cijena u posljednjih godinu dana

Cijene goriva niže za četiri do pet centi

Litar eurodizela trebalo bi da pojeftini za pet centi, odnosno sa sadašnjih 1,32 na 1,27 eura. Cijene obje vrste benzina, prema procjeni, biće niže za po četiri centa


Foto: Nenad Mandic
Advertisement

Maloprodajne cijene goriva na crnogorskim pumpama od sjutra će najvjerovatnije biti niža za četiri i pet centi po litru, pokazuju preliminarne analize cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i valutni odnos između dolara i eura sada u odnosu na prije dvije sedmice kada su određene sadašnje cijene goriva.

Litar eurodizela trebalo bi da pojeftini za pet centi, odnosno sa sadašnjih 1,32 na 1,27 eura. Cijene obje vrste benzina, prema procjeni, biće niže za po četiri centa, odnosno super BMB 98 će pojeftiniti sa 1,47 na 1,43 eura a super BMB 958 sa 1,43 na 1,39 centi.

Lož ulje bi takođe trebalo da pojeftini za pet centi sa 1,29 na 1,24 eura.

Advertisement

U posljednje dvije godine postojanja globalne pandemije COVID-19 tržište sirove nafte i naftnih derivata, doživjelo je drastične promjene. Od istorijskog pada cijene barela sirove nafte na svega jedan dolar kada je globalni saobraćaj bio potpuno zaustavljen usljed epidemioloških mjera, pa do velikog rasta na preko 85 dolara, kako se epidemija smanjilava i popuštala ograničenje.

Od početka godine bilo je 14 poskupljenja maloprodajnih cijena goriva u Crnoj Gori, dok je u posljednje dva usklađivanja (svakih 14 dana) došlo da manjih pojeftinjenja od po jedan do dva centa. Ovo sjutrašnje biće treće uzastopno pojeftinjenje i prvo značajnije.

Prije mjesec dana su vlasti SAD-a, Japana, Indije i još nekih zemalja koje su veliki potrošači naftnih derivata, tražili od država najvećih proizvođača nafte (zemlje OPEC-a) do povećaju proizvodnju kako bi zadovoljili potrošnju i time spustili cijene na međunarodnim berzama.

Međutim, zemlje OPEC-a su reagovale odlukom u kojoj samo neznatno povećavaju proizvodnju. One su navele da će postepeno povećavati proizvodnju, jer se boje da zbog pojave novog soja COVID-19 ponovo ne dođe do globalnog zatvaranja i smanjenja potrošnje što bi ponovo moglo spustiti cijene ispod nivoa troškova proizvodnje.

Vlasti SAD-a si nezadovoljne ovakvim stavom prije desetak dana reagovala donijevši odluku da iz svojih državnih rezervi ogromno količine sirove nafte puste na međunarodno tržište, što je odmah ulicalo na značajan pad cijena na berzama.

Advertisement

Prije 15 dana barel sirove nafte vrijedio je prosječno oko 76 dolara, a zatim je imao konstatan pad do jučerašnjih oko 67 dolara. U međuvremenu je došlo i do blagog jačanja dolara u odnosu na euro, što je ublažilo ovaj pad. Tako da će i buduće cijene zavisiti od glabalnih epidemioloških mjera, odluka OPEC-a o količini proizvodnje i kursa dolara i eura.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Ekonomija

Budi odgovoran: Evidentirano 25 pritužbi

Objavljeno

dana

Budi odgovoran: Građani se žalili na neizdavanje fiskalnih računa, nepravilno navedene cijene, nelegalne radnje...

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


bez novčanih kazni

Budi odgovoran: Evidentirano 25 pritužbi

Najveći broj prijava odnosio se na neizdavanje fiskalnih računa, ali su evidentirane i pritužbe na nelegalan rad i neprijavljene radnike


Foto: Screenshot
Advertisement

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 25 pritužbi, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna.

Najveći broj prijava odnosio se na neizdavanje fiskalnih računa, ali su evidentirane i pritužbe na nelegalan rad i neprijavljene radnike.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričke perionice Wash and dry i Red taksija, prijavljenih da ne izdaju fiskalne račune, dok je parking u Tuzima, prijavljen po istom osnovu, zatečen zatvoren.

Advertisement

U proceduri su prijave o neizdavanju fiskalnih računa u auto servisu Nešo, teretani Coloseum i poslastičarnici Korzo u Podgorici, Lokomotiva pubu u Danilovgradu, piljari Voće i povrće Macko, restoranu Pekara i kafićima San Remo, Baština, Mocco, Šetaliste i D&M u Nikšiću, kao i restoranu Cvijo i pekari Cezar u Baru.

U proceduri su i prijave da se u nikšićkoj kafani Vir konzumiraju cigarete, da je u objektu La chef u Nikšiću proširena djelatnost, u apoteci u Podgorici nijesu uspostavili sistem plaćanja karticom, a u podgoričkom Kolos Gym-u nijesu prijavljeni radnici.

Pritužbe se odnose i na rad na crno prodavnice suhomesnatih proizvoda na zelenoj pijaci u Baru i nepoštovanje epidemioloških mjera prilikom organizovanja različitih proslava u restoranu Salaš.

Građani su se žalili i na bezbijednost puteva, nepostojanje svjetlosnih upozorenja na pješačkom prelazu i krađu i devastaciju drva iz autokampa Neptun u Ulcinju.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Advertisement

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije