Povežite se s nama

Politika

Banović: Vanredni izbori najrealnija opcija

Objavljeno

dana

Banović: Predložićemo smanjenje stope PDV-a na struju

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


stav zamjenika predsjednika sdp-a

Banović: Vanredni izbori najrealnija opcija

Banović je ocijenio da je aktuelna Vlada nastala na pogrešnim osnovama i sa pogrešnim ciljevima

Advertisement

Banović, Foto: Savo Prelević

Advertisement

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori je zbog duboke krize unutar Vlade i parlamentarne većine, najrealnija opcija, ocijenio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović.

On je kazao da slaba Vlada ne može da odgovori na brojne ekonomske, socijalne i zdravstvene probleme sa kojima se suočava crnogorsko društvo.

Advertisement

“Tako da je mnogo više razloga da se ova Vlada ne rekonstruiše i ne ‘kalaiše’ nego da se mijenja”, naveo je Banović u intervjuu agenciji MINA.

Upitan da li smatra da bi trebalo raspisati vanredne parlamentarne izbore ako ne dođe do rekonstrukcije Vlade, on je rekao da su zbog duboke krize unutar Vlade i vladine većine izbori najrealnija opcija.

Međutim, kako je dodao Banović, dok god Skupština nije raspuštena, ona ima legitimitet da traži i druga rješenja.

Advertisement

“U mnogim zapadnim demokratijama s pravom se izbjegavaju vanredni izbori, jer su izraz političke krize i spora i mogu još više da podijele društvo, nego se od narodnih poslanika očekuje da nađu put do stabilizacije političkih prilika”, naveo je Banović.

On je ocijenio da je aktuelna Vlada nastala na pogrešnim osnovama i sa pogrešnim ciljevima.

“Uspostaviti hegemoniju jedne nacije i jedne crkve – srpske, u višenacionalnoj i viševjerskoj zajednici je pogrešno, štetno i opasno”, rekao je Banović.

Advertisement

Crna Gora se, kako je kazao, upravo sa takvim posljedicama suočava nakon godinu mandata Vlade.

“Ubrzo je postalo jasno da Srpska pravoslavna crkva (SPC) želi da naplati podršku koju je Vladi dala i upotrijebi političku moć koju je stekla izlazeći na politički teren”, naveo je Banović.

Prema njegovim riječima, ta moć se iskazuje direktnim kadrovanjem SPC, sa vrha Vlade pa na niže, ali i izlaskom iz hramova, zauzimanjem javnog, građanskog, zajedničkog prostora.

Advertisement

“Sjećate se “kađenja” fudbalskih terena, vatrogasnih stanica, škola”, naveo je Banović.

To su, kako je kazao, primjeri kako se uzurpira nešto što pripada svima.

“Kada se tome doda diskriminacija drugih naroda, a posebno Cnogoraca, jer se njima ne priznaje ni da budu to što jesu, onda je jasno da je ova Vlada od početka na krivo nasađena”, rekao je Banović.

Advertisement

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević ranije je kazao da smatra da je jedino rješenje za izlazak iz aktuelne političke krize uključivanje međunarodnog faktora, koji bi se pojavio kao medijator i omogućio dijalog svih parlamentarnih partija.

Banović je, komentarišući tu ocjenu, naveo da je neodgovorno i da je nesposobnim političarima lakše pozvati međunarodne predstavnike u pomoć, nego da se prvo sami potrude i pokušaju da pronađu kompromisna i pravedna rješenja za nastalu krizu.

Upitan da li je to prihvatljivo za SDP, on je rekao da je u predlogu nejasno šta se pod internacionalizacijom podrazumijeva, pa bi sa stavom sačekali.

Advertisement

SDP, kako je naveo, od početka godine poziva na razgovor i dogovor oko mnogih pitanja, ali nailazi na ćutnju parlamentarne većine.

Banović je kazao da je teško očekivati da parlamentarna većina vodi dijalog sa SDP-om, ako ne mogu ni među sobom to da rade bez stalnih prepucavanja i uvreda.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da manjine prihvate ulazak u rekonstruisanu Vladu, on je rekao da su u rukovodstvima tih partija iskusni političari, koji su prepoznali dva problema Vladinih poziva.

Advertisement

Prvi problem je, kako je naveo Banović, nepostojanje stvarne želje da manjine budu ravnopravne, “osim koliko su Vladi potrebne da se osigura dodatnim glasovima i popravi manjak demokratskog legitimiteta”.

Kako je kazao, da je drugačije pripadnici manjinskih naroda bi imali ravnopravan pristup mnogim državnim i administrativnim pozicijama i ne bi bili smjenjivani samo zato što su pripadnici drugog naroda i partije.

“I drugi je što prepoznaju namjeru da bi na taj način u Vladi bili predstavnici svih osim Crnogoraca građanske i nacionalne orijentacije, što znači i koliko je štetno za građansko društvo ako je neko, u ovom slučaju najbrojniji narod, stavljen u politički geto i izolaciju”, naveo je Banović.

Advertisement

Prema njegovim riječima, upravo to se pokušalo na Cetinju 4. i 5. septembra.

“Da se ovog puta i politički i fizički Crnogorci svedu na dvije cetinjske ulice i blokiraju i prema manastiru i prema izlazu iz grada”, rekao je Banović.

On je naveo da je to bila realna, ali i metaforička slika, pokušaj da im se uzme prošlost na jednoj i savremenost i budućnost na drugoj strani, “kako bi se ostvarile krajnje i suštinske namjere, njihovo ponižavanje i na kraju nestanak”.

Advertisement

“I prije ovih događaja lideri manjinskih stranaka su bili dovoljno mudri, a imaju negativno iskustvo na sopstvenoj koži, da prepoznaju kakve bi posljedice njihovo učešće u takvim namjerama imalo za buduće odnose njihovog naroda sa Crnogorcima”, rekao je Banović.

On je poručio da zato očekuje da će i ubuduće odbiti tu vrstu “darova”.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije